Wie ben ik

Mijn naam is Janine Mickers

Janine Mickers

Mijn opleiding tot beeldend therapeut heb ik gevolgd op HBO Creatieve Therapie De Kopse Hof in Nijmegen met studierichting Beeldend vormen. Ik ben in 1989 afgestudeerd.

In de periode na mijn opleiding heb ik gewerkt in de jeugdhulpverlening bij De Lunenburg in Ravenstein. Deze is later gefuseerd tot Oosterpoort. Ik ben werkzaam geweest als pedagogisch medewerkster in een leefgroep voor kinderen met gedragsproblematiek. Pupillen waren deels vanwege pedagogische problemen in de thuissituatie en deels vanwege psychiatrische problematiek bij de jeugdigen zelf, uit huis geplaatst.

Vanaf mei 2010 tot juli 2018 ben ik werkzaam geweest bij Rebound SVB (Samenwerkingsverband Voortgezet onderwijs Brabant noordoost) in Uden. Rebound is een traject van 13 weken voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar met gedragsproblematiek. Deze krijgen tijdelijk extra training en begeleiding buiten de eigen school. Ik was coach/trainer. Als beeldend therapeut zette ik creatieve werkvormen in tijdens groepstrainingen en individuele begeleiding.

Mijn grote passie en drijfveer is creativiteit. Schilderen is voor mij altijd al een aanwezig onderdeel in mijn leven geweest. Ik zie schilderen als creëren, zingeving, uiting geven aan datgene wat mij bezig houdt. Mijn schilderijen zijn af en toe op een expositie te bewonderen. Zoals Picasso dit ooit gezegd heeft: “Schilderen is gewoon een andere manier van een dagboek bijhouden”.

Om de combinatie tussen hulpverlening en kunst ten volste tot zijn recht te laten komen, omdat hierin mijn kracht ligt, heb ik in Juni 2013 mijn eigen praktijk Sprekend Werkstuk, praktijk voor beeldende therapie opgericht.
Hiernaast werk ik sinds Juni 2020 als flex-medewerker beeldend therapeut bij GGZ Vincent van Gogh in Venray, Venlo en Roermond.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Ofwel: je werkstuk spreekt voor jou!

Een uitgebreid persoonlijk verhaal staat in hoofdstuk 9 vanaf blz. 48 van het boekje: “De reis van de heldin”
Klik hier om dit te bekijken